Sidan innehåller annonslänkar
Espegard

Espegard - Våffeljärn

499 kr 384 kr-23%
Kontrollera pris

Läs mer och köp

Våffeljärnet från Espegard gör det möjligt att tillaga våfflor ute i naturen. Använd våffeljärnet tillsammans med Espegards Bålpanna eller placera våffeljärnet direkt över öppen eld. När järnet används tillsammans med bålpannan lägger du smidigt våffeljärnet på grillgallret. Färska våfflor, öppen eld och natur – en underbar kombination. BR>
Våffeljärnet är tillverkat i gjutjärn vilket blir mycket varmt och bibehåller värmen en bra stund. Den har även ett stabilt stålskaft och ett handtag i trä som kompletterar funktionaliteten. När våfflor ska gräddas över elden är det bra att använda rikligt med smör eller annat matfett för bästa resultat. Förvara våffeljärnet i det medföljande fodralet och smörj in det med ett tunt lager matolja för att underhålla gjutjärnet.


Beställ Espegard - Våffeljärn på nätet redan idag. Här har vi samlat mer information om produkten Espegard - Våffeljärn inom kategorin Grillredskap.

Kategori: Grillredskap
Artikelnummer: 136800
Visa fler

Från kunskapsbanken

Våffeljärn

Våffeljärn är en hushållsapparat som används för att tillverka våfflor av våffelsmet. Våffelsmeten gräddas i våffeljärn. Dessa apparater, numera vanligen elektriska, är tvådelade på ett sådant sätt att våfflan gräddas på båda sidorna samtidigt. Formen på våffeljärnet är cirkulär (Sverige och USA) eller fyrkantig (för belgiska våfflor). Traditionella svenska våffeljärn producerar fyra eller fem sammanhängande hjärtformiga våfflor, som är lätta att lösgöra från varandra. I äldre tider, då mat tillreddes på vedspisar, kunde man byta ut en av spisringarna mot en specialring med två gropar mitt emot varandra. Till detta hörde ett särskilt våffeljärn med två utstickande kulor, som passade precis i spisringens gropar, och därmed gick det lätt att vända järnet, så att hettan från elden kunde nå bägge sidorna. Det gällde att avpassa tiderna före och efter vändningen, så att våfflan blev jämnt och lagom gräddad på bägge sidorna. Handtagen bestod av en ca 8 mm tjock järnten i vardera järnhalvan. Järntenarna var i ytteränden omböjda till öglor som man omslöt med handen för manövrering av anordningen. Om öglorna blev alltför heta fick man lov att använda grytlapp för att inte bränna sig. Öglorna kunde även användas för upphängning av järnet på en krok vid förvaring.