SÄKER SSL KRYPTERING

Läs mer om Alfredo Osthyvel Rostfritt Stål

Jämför produkt Alfredo Osthyvel Rostfritt Stål hos fler nätbutiker innan köpet. Det kan vara värt att ta några minuter och se vilka återförsäljare som möjligtvis har pressat priset på vad du är ute efter. Vi har produkten Alfredo Osthyvel Rostfritt Stål i kategorin Osthyvlar här hos oss. Läs gärna mer och klicka dig vidare för att beställa.

Från faktabanken

Osthyvel

Osthyvel är ett hushållsredskap som används för att hyvla tunna skivor av hårdost. Den påminner i ett vanligt utförande något om en stekspade och i främre delen, som ofta är av rostfritt stål, finns en vass skåra där den tunna skivan förs ut och lägger sig på spaden, då man pressar och drar redskapet mot osten. Ostskivans tjocklek kan anpassas genom att man böjer upp bladet något. Det finns även osthyvlar utan den spadliknande delen, som är lämpliga för lite krämigare ostar, som annars fastnar på bladet. Det finns också ostskärare där en pianotråd är spänd utefter ett stålskaft. Osthyveln är vanlig i nordiska hushåll (osthyveln är inte så vanlig utanför Norden; där brukar ostar skäras med hjälp av kniv, eller säljas färdigskurna). I Sverige äts 13 kilo hårdost per person och år (2006). En stor andel av detta portioneras ut med osthyvel. En osthyvel kan även användas till att hyvla till exempel gurkskivor.

Stål

För efternamnet Stål/Ståhl och personer som bär detta namn, se Ståhl. Stål (latinskt namn: chalybs eller aciarium) är en smidbar legering huvudsakligen bestående av järn. Kol är det viktigaste legeringsämnet och ingår alltid i varierande mängd i stål. Moderna stålsorter innehåller även många andra ämnen (exempelvis krom, molybden och vanadin), vilket ger stålet olika egenskaper. Stål med små mängder legeringsämnen utöver kol kallas olegerade stål eller kolstål. Stål som innehåller högre halt legeringsämnen utöver kol kallas legerade stål. Kolstål är magnetiskt, men austenitiskt stål är det inte. Dock avtar magnetismen med ökad temperatur för att upphöra vid 769 °C. Kolhalten är högre än 0,4 procent (men lägre än cirka 2 procent). Detta gör smidesgodset härdbart, och det kan göras hårdare genom avkylning i vatten eller olja. Järn har antingen lägre eller betydligt högre halt av kol; gjutjärn och tackjärn har dock mycket hög kolhalt, vilket gör det omöjligt att smida. Kolet är ett så vanligt och viktigt legeringsämne att stål tidigare definierades som en järn-kol-legering.Några av fördelarna med stål är att det går att forma plastiskt i både kallt och varmt tillstånd, att det kan härdas på ett flertal sätt, att legeringsämnen kan förändra stålets egenskaper samt att det går att materialåtervinna.